Labākie un ātrākie finansēšanas piedāvājumi uzņēmumiem

Par 3 biznesa plānu tipiem

Biznesa plānu tāpat kā jebkuru rakstu darbu der pieskaņot konkrētam mērķim. Galvenās atšķirības, kas būtu jāievēro, sagatavojot biznesa plānu sekojošiem trīs mērķiem – pašu kapitāla (riska kapitāla) investora piesaistei, kredīta piesaistei, restrukturizācijai.

Gatavojot biznesa plānu riska kapitāla piesaistei, ir svarīgi atcerēties, ka investori iegulda naudu kompānijā, lai saņemtu atdevi no uzņēmuma daļu pārdošanas nākotnē vai no dividendēm. Tādējādi šim biznesa plānam būtu jāuzsver ilgtermiņa (5 un vai pat vairāk) izaugsmes un peļņas perspektīvas. Finansu aprēķinus var papildināt ar investīcijas atdeves aprēķinu investoram, kas veiktu ieguldījumu šajā kompānijā/projektā – IRR jeb ikgada atdeves formā.

Kredīta devējiem svarīgākais aspekts ir ne tik daudz uzņēmuma potenciālais ienākumu un straujās izaugsmes potenciāls, bet izsniegtā kredīta drošība un kompānijas spēja segt procentu un aizdevuma amortizācijas maksājumus. Rezultātā, biznesa plānu tipi būtu jāuzsver ķīlas apjoms un vērtība pret ko aizdevums tiktu izsniegts. Kā arī naudas plūsmas dati vidējā laika griezumā, kas norādītu kad un ar kādu “rezervi” kredīta atmaksa var tikt veikta. Finansu aprēķinus var papildināt ar DSCR un Kredīts pret EBITDA (earnings before interest, tax, depreciation and amortization) rādītājiem.

Restrukturizācijas biznesa plāns, salīdzinot ar pārējiem biznesa plāna tipiem, prasa “visīsāko” laika griezuma perspektīvu un koncentrējas uz 1-2 gadu prognozi. Kā jau norāda nosaukums, restrukturizācijas biznesa plānu tipi koncentrējas mazāk uz skaistas un tālas nākotnes aprakstu, bet uz īsa vai vidēja termiņa rīcībām, kas novedīs pie ātrām un uzlabojošām sekām kompānijas darbībā. Finansu sadaļā viennozīmīgam fokusam būtu jābūt uz detalizētu naudas plūsmas prognozi un analīzi. Šī tipa biznesa plānam svarīgas ir detalizētas mēnešu prognozes, kā ari var ļoti noderēt dažādu attīstības scenāriju analīzes.











Jaunākais bloga sadaļā

Tavs bizness ir unikāls!

Tev noderēs specializēts konsultants, kurš palīdzēs atbildēt uz visiem jautājumiem un ieteiks labāko risinājumu, lai Tava uzņēmuma naudas plūsma nekad nebūtu apdraudēta.

Piesakies