Labākie un ātrākie finansēšanas piedāvājumi uzņēmumiem

Kāpēc var tikt noraidīts kredīta pieteikums

Viens no labākajiem veidiem kā sagatavoties aizdevuma saņemšanai ir izdomāt atbildes uz tipiskākajām bažām no kreditoru puses. Šajā rakstā esmu centies apkopot 5 biežākos iemeslus, ko min aizdevēji noraidot kredīta pieteikumu, kā arī ieteikumus, kā sagatavoties šādās situācijās.

  1. Es pietiekoši labi nesaprotu jūsu biznesu. Aizdevēji izsniedz kredītu kompānijām, kuru biznesu tie var pēc iespējas vienkāršāk saprast. Ja aizdevējam nav bijusi iepriekšēja pieredze  un noraidīts kredīta pieteikums, Jūsu kompānijas darbības jomā, sapratni var palīdzēt veidot skaidrs biznesa plāns. Tam noteikti nav jābūt 50 maģistra darbam, bet gan drīzāk īsam un skaidram aprakstam par jūsu biznesu un tā darbības vidi.
  2. Nav skaidrs, kam ir vajadzīga nauda. Kad aizdevējs jautā “cik jums vajag aizdot?” pareizā atbilde nav “cik jūs varat?”. Aizņēmējam ir jābūt skaidram mērķim par to cik daudz un kādam konkrētam nolūkam ir vajadzīgi aizdevuma līdzekļi.
  3. Jūsu finansu rādītāji nav pietiekoši labi vai noraidīts kredīta pieteikums. Aizdevēji novērtē biznesa iespēju atgriezt aizdevumu pamatā balstoties uz Jūsu kompānijas finansu datiem. Attiecīgi negatīvi peļņas un naudas plūsmas rādītāji ir liela brīdinājuma zīme jebkuram aizdevējam par augstu parāda neatgriešanas risku. Ja Jums ir bijuši negatīvi peļņas mēneši, ir vērts sarunā akcentēt pozitīvās tendences vai faktorus, kas šos rādītājus uzlabos. Tāpat negatīvo finanšu darbības vēsturi ir nepieciešams pamatot un iezīmēt paredzamās izmaiņas pēc aizdevuma saņemšanas.
  4. Jums nav pietiekoši liels nodrošinājums. Kredītu izsniedzēji uzņēmumiem vienmēr prasīs aizdevuma nodrošinājumu, par ko var kalpot gan esošie kompānijas pamatlīdzekļi, gan tie, ko plānots iegādāties ar aizdevuma līdzekļiem. Tipiski aizdevumus izsniedz 40-70% apmērā no pamatlīdzekļu vērtības. Sagatavojoties, vēlams būtu veikt pamatlīdzekļu novērtējumu vai pamatotas aplēses par to vērtību (apskatot, piemēram, par cik tiek tirgū pārdotas līdzīgas iekārtas).
  5. Jūsu bizness nevar uzturēt kredītu pats par sevi. Ļoti tipiski aizdevumus mazajiem biznesiem kredītdevēji vērtē identiski kā aizdevumu šī uzņēmuma īpašniekam. Tādējādi, bieži līdz ar aizdevumu piešķiršanu, kreditori var pieprasīt kompānijas īpašnieka personīgo galvojumu.  Šādās situācijās ir vēlams sagatavot kredītvēstures informāciju par privātpersonu, kas kalpotu kā galvinieks uzņēmuma kredītam.










Jaunākais bloga sadaļā

Tavs bizness ir unikāls!

Tev noderēs specializēts konsultants, kurš palīdzēs atbildēt uz visiem jautājumiem un ieteiks labāko risinājumu, lai Tava uzņēmuma naudas plūsma nekad nebūtu apdraudēta.

Piesakies