Labākie un ātrākie finansēšanas piedāvājumi uzņēmumiem

Investors kā uzsācējuzņēmuma finansētājs

Stāstot par biznesa inkubatora un Investors kā uzņēmuma finansētājs piedāvātajām priekšrocībām un pakalpojumiem, tipiski tiek saņemts jautājums. kas finansē biznesa inkubatoru darbību un kāpēc biznesa inkubators nelīdzfinansē ražošanas iekārtu un apgrozāmo līdzekļu iegādi jaundibināto uzņēmumu straujākai izaugsmei?

Atbildot uz pirmo jautājumu, biznesa inkubatoru darbība Latvijā finansē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra darbības programmas „Uzņēmējdarbība un inovācijas” papildinājuma 2.3.2.1. aktivitātes „Biznesa inkubatori” projekta ietvaros.

Savukārt, kas attiecas uz otro jautājumu, tad jaunajiem uzņēmējiem un biznesa ideju autoriem jau sadarbības pašā sākumā tiek rūpīgi izskaidrots. Ko finansē un ko nefinansē biznesa inkubators, vai ar šo naudu pietiek, lai attīstītu savu biznesu, un kā vēl biznesa inkubators var palīdzēt.

Investors kā uzņēmuma finansētājs ir nepieciešams, jo Latvijā patiešām nevar piešķirt finansējumu, lai uzņēmums maksātu algas vai pirktu pamatlīdzekļus un izejvielas ražošanas procesam. Nereti tas ir kritiski jauna uzņēmuma attīstībai. Šiem gadījumiem būs jāizmanto savs finansējums, vai tas jāpiesaista papildus – no struktūrfondiem, valsts atbalsta programmām, bankām, privātajiem investoriem u.c.

Visbiežāk ir tā, ka ar biznesa inkubatora finansēšanas iespējām uzņēmumam nepietiek. Tāpēc biznesa inkubatori gan paši sniedz, gan finansē pakalpojumus, kas saistīti ar papildu finansējuma piesaisti. Sākot ar pieteikumu sagatavošanu dažādu struktūrfondu, valsts atbalsta programmām un beidzot ar privāto investoru vai riska kapitāla piesaisti.

Ja pieteikumu sagatavošana dažādiem projektu konkursiem biznesa inkubatoriem un to konsultāciju uzņēmumiem kļuvusi gluži par ikdienu. Tad privāto investoru piesaiste ir krietni izaicinošāks process, kā biznesa inkubatora speciālistiem, tā pašiem uzņēmējiem un galu galā arī potenciālajiem investoriem. Biznesa inkubatora speciālistiem jāzina, kur šos privātos investorus meklēt. Uzņēmējiem jāmeklē atbildes uz jautājumiem par nosacījumiem, uz kādiem tie gatavi sava uzņēmuma struktūrā iesaistīt investoru, ko un cik daudz investors gribēs saņemt pretim par ieguldītajiem līdzekļiem. Savukārt, investoriem jāizvērtē potenciālā investīciju atdeve un ieguldījuma drošība.

Viens no efektīvākajiem instrumentiem uzņēmumu izglītošanā un investīciju piesaistē ir starptautiskās biznesa atbalsta organizācijas „Seed Forum” organizētie intensīvie mācību kursi. Tie ir par investīciju un riska kapitāla piesaistes metodēm un iespējām strauji augošiem uzņēmumiem ar pārrobežu attīstības perspektīvām. Perspektīvām, kas meklē finanšu investorus savu izaugsmes plānu straujai realizācijai un nodrošināšanai. Šo mācību kursu ietvaros uzņēmumi ne tikai noklausās teorētisko lekciju kursu, bet arī piedalās intensīvā individuālo treniņu programmā. Rezultātā tiek sagatavota un apgūta praktiskā uzņēmuma un tā biznesa plāna prezentācija. Pēc šo kursu apmeklēšanas jaunie uzņēmēji tiek sagatavoti runāt ar investoriem „vienā finanšu valodā”.  Šīs intensīvās apmācību programmas beigās, pamatojoties uz darba rezultātiem un uzņēmuma izaugsmes potenciālu, labākie semināra dalībnieki tiek atlasīti dalībai “Seed Forum”. Gan Latvijā, gan vēl citās 22 valstīs, kurās uzņēmumiem tiek dota iespēja prezentēt savus investīciju projektus starptautiskajai riska kapitāla investoru sabiedrībai.

2.oktobrī norisinājās jau desmitā starptautiskā „Seed Forum” konference Rīgā, kurā piedalījās arī trīs Valmieras Biznesa un inovāciju inkubatora (VBII) uzņēmumi. Gan prezentējot sevi, gan mēģinot piesaistīt investīcijas tehnoloģiju attīstībai un uzņēmuma darbības paplašināšanai jaunos tirgos.

VBII vairākkārt ir nominējis strauji augošus jaunos uzņēmumus šiem intensīvajiem „Seed Forum” mācību kursiem un dalībai investoru konferencē. Tādējādi ne tikai paaugstinot šo uzņēmumu iespēju palielināt savas produkcijas realizācijas apjomus un investēt jaunu tehnoloģiju radīšanā. Bet arī iemācīties skaidri definēt savu biznesa modeli, attīstības stratēģiju un uzlabot prezentācijas prasmes. Paši VBII uzņēmēji, kas piedalījušies šajās „Seed Forum” apmācībās un konferencē, atzīst, ka tas bijis vērtīgs ieguldījums uzņēmuma izaugsmē. Gūstot pārliecību gan par sava uzņēmuma attīstību, gan sevi kā kompetentu investīciju pārrunu partneri. Domājams, ka pavisam drīz varēsim arī plašākai sabiedrībai atklāt pirmos veiksmes stāstus, kad pēc „Seed Forum” konferences uzņēmums ticis pie reālām finanšu investīcijām.

Tajā pašā laikā sabiedrībā valda pozitīva tendence lauzt ierastos stereotipus par investoriem kā „biznesa haizivīm”, kas staigā dārgu zīmolu uzvalkos. Kā arī brauc ar luksusa klases automašīnām un sarunas partneri vērtē pēc rokas pulksteņa kvalitātes. Pētījumos noskaidrots, ka ~23% latviešu regulāri iegulda savu naudu dažādos vērtspapīros un citos investīciju darījumos. Šie cilvēki aktīvi pelna naudu un domā, kur to labāk ieguldīt, lai nodrošinātu savu nākotni. Kā vairotu kapitālu un potenciāli var kļūt par uzsācējbiznesu finanšu investoriem. Tāpēc šobrīd atsevišķos biznesa inkubatoros tiek iniciētas speciālas aktivitātes un pasākumi, kas dod iespēju šādiem cilvēkiem identificēt sevi kā potenciālo uzsācējbiznesu finanšu investoru. Iegūt praktiskas zināšanas par investīciju procesu, analizēt uzņēmuma vērtības potenciālo pieaugumu un gūt peļņu no veiktajām investīcijām.

Tas ir mīts, ka visas investīcijas koncentrējas galvaspilsētā vai lielajās metropolēs. Reģionos netrūkst zinošu un pieredzējušu cilvēku ar brīviem finanšu līdzekļiem, kas meklē, kur šo savu kapitālu ieguldīt, lai to pavairotu. Ļoti bieži šādi cilvēki, iespējams tieši sabiedrībā valdošo stereotipu dēļ, nepozicionē sevi kā finanšu investorus. Tāpēc šeit atkal ir darbs biznesa inkubatoriem, kas var savest uzņēmumus un potenciālos investorus kopā. Vienlaicīgi nodrošinot abām pusēm nepieciešamās zināšanas par drošu un abpusēji izdevīgu investīciju veikšanas procesu

_______________________________________________________________________________

Šis raksts ir turpinājums publikāciju sērijai par tēmu “Biznesa inkubatori”, ko portāls veido sadarbībā ar Valmieras Biznesa un inovāciju inkubatoru (VBII) un VBII mārketinga projektu vadītāju Sanitu Laiviņu. Arī turpmāk portālā varēsiet lasīt par dažādiem biznesa inkubatoru faktiem, mītiem, jaunumiem un  interesantām ikdienas situācijām. Par papildus interesējošiem jautājumiem, aicinām rakstīt komentārus!

NaudaBiznesam.lv administrācija











Jaunākais bloga sadaļā

Tavs bizness ir unikāls!

Tev noderēs specializēts konsultants, kurš palīdzēs atbildēt uz visiem jautājumiem un ieteiks labāko risinājumu, lai Tava uzņēmuma naudas plūsma nekad nebūtu apdraudēta.

Piesakies